Sateet haittaavat turvetuotantoa mutta suurempi ongelma on menekissä

Kuluvasta kesästä näyttää tulevan kolmas perättäinen huono turvetuotantokausi, kertoo Bioenergia ry.

  • LKS 20140224 Turvetuotantoa Alavudella maanantaina 17. kesäkuuta 2013. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Turvetuotantoa Alavudella

    ()

Bioenergia ry:n jäsenkyselyn mukaan elokuun alkuun mennessä oli turvetta tuotettu noin puolet vähemmän kuin kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin tässä vaiheessa tuotantokautta.

Luvut ovat viime vuoden surkealla tasolla. Energiaturpeita on tuotettu 7,4 miljoonaa kuutiometriä ja ympäristö- sekä kasvuturpeita 1,3 miljoonaa kuutiometriä.

Kesän säät eivät ole Bioenergia ry:n mukaan suosineet turvetuotantoa. Pohjoisessa turpeen nostoon päästiin vasta kesäkuun puolella.

– Keliä riitti juhannuksen alla pari viikkoa. Jatkuvia sateita ei ollut, mutta muutaman millin sateita tuli vähän väliä. Rankkoja kuuroja osui muutamille alueille, etenkin Lapissa, keskeyttäen tuotannon pitkäksi aikaa, kertoo Bioenergia ry:n tiedotteessa tuotantopäällikkö Erkki Perälä Turveruukista.

Hänen mukaansa kaudesta saattaa kuitenkin muodostua hiukan parempi kuin ennätysheikosta viime vuodesta, jos elokuun kelit ovat suotuisia.

Suomen turvetuottajat ry:n puheenjohtaja Hanna Haavikko kuitenkin muistuttaa, että tänäkin vuonna säitä suurempi ongelma on perinteisen energiaturpeen menekin puolella.

– Uusiin turvepohjaisiin tuotteisiin on satsattava määrätietoisesti, hän vaatii.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.