Jäykkä työehtosopimus piinaa Leipuriliittoa, haluaisi sopia edes työajoista

Leipomoiden ja konditorioiden työntekijöitä koskeva työehtosopimus on tunnetusti teollisuuden jäykin, kertoo Suomen Leipuriliitto.

  • HUOM! JUTUN EMBARGO LA 1.10. KLO 00:01 //   LKS 20160930 - LKS 20151208 LKS 20131004 LKS 20121127 - Ruisleipiä Kanniston leipomon myymälässä Helsingissä 31. heinäkuuta 2012. LEHTIKUVA / BENJAMIN SUOMELA

    Leipomoala maksaa ainoana Euroopassa yöllä tehdystä työstä sadalla prosentilla korotettua palkkaa.

    ()

Leipomoalan työehtosopimus ei Suomen Leipuriliiton mukaan tunne työaikojen suhteen juuri joustoja. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksien lisääminen olisikin liiton mielestä välttämätöntä.

– Sen lisäksi, että leipomoalan työehtosopimus on työaikojen osalta Euroopan jäykin, leipomo- ja konditoria-ala maksaa ainoana alana Suomessa ja koko Euroopassa työntekijöille kello 21–06 välillä tehdystä työstä 100 prosentilla korotettua palkkaa, Leipuriliiton tiedotteessa kerrotaan.

Liiton mielestä olisi kohtuullista, että leipomo- ja konditoria-alalla voitaisiin sopia edes työajoista samalla tavalla kuin muillakin teollisuuden aloilla.

Liitto esittää huolensa myös pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvonnan tulevaisuudesta. Liiton mukaan kilpailulainsäädäntöön suunniteltujen muutosten jälkeen pk-yritysten ei olisi enää järkevää kuulua yhdistyksiin, koska jäsenet voivat joutua taloudelliseen vastuuseen yhdistysten väitetyistä rikkomuksista.

Leipomo- ja konditoriayrittäjät kokoontuvat tulevana viikonloppuna vuosikokoukseensa Tampereelle. Leipomoalan yrityksiä on noin 700, ja ala työllistää noin 9 000 – 10 000 henkilöä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.