Kauppakamari varoittaa Suomea vauhtisokeudesta

Maailmantalouden suhdanneodotukset vahvistuivat edelleen kesän aikana, osoittaa Ifo World Economic Survey.

  • LKS20170621 Vuosaaren satama ilmakuvassa 19. kesäkuuta 2017. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Ifo-kyselyn mukaan Suomen ulkomaankauppa vahvistuu merkittävästi loppuvuonna. Vuosaaren satama.

    ()

Suomen kasvu on maailman huippua, sillä Ifo-indikaattori ponnahti kevään 32.1:stä kesällä 52.3:een. Suomen Ifo-indikaattori on korkeimmalla tasolla sitten syksyn 2007.

Ifo-kyselyn mukaan Suomen ulkomaankauppa vahvistuu merkittävästi loppuvuonna. Ensi vuonna Suomen viennin haasteena voi olla maailmantalouden kasvun hyytyminen.

– Euroalueen vahva kasvu antaa nyt kaivattua vetoapua Suomelle viennille, josta yhä 60 prosenttia menee Eurooppaan, Ifo-selvitykseen perehtynyt Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori sanoo.

Hänen mukaansa kasvun tasaantuminen kehittyvillä markkinoilla, erityisesti Aasiassa, voi ennakoida maailmantalouden hiipumista ens vuonna. Myös Brexit ja Yhdysvaltojen poliittinen ennakoimattomuus luovat epävarmuutta.

– Suomessa on syytä varoa nyt vauhtisokeutta. Parantuneen kilpailukyvyn eväitä ei kannata syödä budjetti- ja työmarkkinapöydissä, kun ensi vuoden näkymät maailmantaloudessa ovat utuiset, painottaa Vuori.

Euroalue vahvistuu

Ifon mukaan euroalueella talousodotukset ovat korkeimmat sitten syksyn 2000. Saksa, Ranska, Italia ja Espanja ennakoivat hyvää talouskasvua.

Sen sijaan Ifo-indikaattorin mukaan Britanniassa talousodotukset romahtivat kevään tilanteesta (+4.7) kesään (-46.3). Epävarmuus Brexit-ratkaisusta syö brittien uskoa investointien ja kulutuskysynnän suotuisaan kehitykseen.

Aasiassa Japanin talous jatkaa hidasta toipumistaan. Kiinan taloustilanne nähdään tällä hetkellä tyydyttävänä, mutta huolta aiheuttaa seuraavien kuuden kuukauden talouskehityksestä kuvaa Ifo-indikaattorin muuttuminen negatiiviseksi (-10.4).

Myös muiden Aasian maiden talousodotuksiin liittyy epävarmuutta. Ainoastaan Intiassa talouden tilaa pidetään hyvänä ja seuraavan kuuden kuukauden talousodotukset ovat myönteiset.

Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain taloustilanne on hyvä, mutta suhdanneodotukset tulevan suhteen ovat muuttuneet negatiiviseksi (-6.9) ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Etelä-Amerikassa poliittisen epävarmuuden kourissa olevan Brasilian talousodotukset laskivat merkittävästi (-41.0).

Uudet sanktiot tuovat epävarmuutta Venäjän kauppaan

Ifo ennakoi, että Venäjän talouden toipuminen saattaa jäädä väliaikaiseksi lännen uusista kauppasanktioista ja kauppasodan uhasta johtuen. Ifo-asiantuntijat pelkäävät maan tuonnin ja viennin kärsivän niistä.

Maajohtaja Timo Vuoren mukaan Venäjän ja Yhdysvaltain heikentyneet suhteet eivät tiedä hyvää EU:n ja Suomen kaupalle Venäjän kanssa.

– Toistaiseksi uusien sanktioiden merkitystä on vaikea arvioida, mutta kasvava epävarmuus poliittisissa suhteissa leimaa myös kauppasuhteita. Suomalaiset yritykset ja pankit eivät ole immuuneja Yhdysvaltain kauppatoimille, toteaa Vuori.

Inflaation uskotaan maailmanlaajuisesti olevan kolmen prosentin tasolla ja euroalueella nousevan lievästi 1,5 prosenttiin. Valuutoista dollarin nähdään olevan yliarvostettu. Pitkien ja lyhyiden korkojen odotetaan hieman nousevan.

Suomessa Ifo World Economic Survey julkaistaan yhteistyössä Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n kanssa. Kyselyyn vastasi 1123 talousasiantuntijaa 121 maasta heinäkuussa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.