IS: Nobelistin mukaan perustuslakia voisi muuttaa, jotta eläkkeet joustaisivat alaspäinkin

Bengt Holmströmin mukaan nuoret voivat jo nyt odottaa saavansa selvästi vähemmän kuukausieläkettä suhteessa palkkaansa kuin nykyeläkeläiset.

  • LKS 20170612 - Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström Kultaranta-keskustelutilaisuudessa presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa 12. kesäkuuta 2017. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Bengt Holmström.

    ()

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut tohtori Bengt Holmström sanoo, ettei hän aiemmin viikolla antamissaan lausunnoissa tarkoittanut nuorten jäävän täysin ilman eläkettä, kertoo Ilta-Sanomat.

– Kyse on siitä, tuleeko eläkkeen arvo olemaan sitä, mitä ihmiset luulevat sen olevan. Totuus on, että jos ei ole rahaa, ei ole rahaa.

Holmström pelkää tilanteen pahenevan edelleen nykytilanteesta, jossa nuoret voivat odottaa saavansa selvästi vähemmän kuukausieläkettä suhteessa palkkaansa kuin pienempiä eläkemaksuja maksaneet nykyeläkeläiset.

Nykyisin maksussa olevat työeläkkeet tulkitaan perustuslain tarkoittamaksi omaisuudeksi johon ei voida koskea, eikä eläkeuudistuksissa ole leikattu kuin tulevia eläkkeitä. Holmström ehdottaa, että perustuslain tulkintaa voitaisiin muuttaa ja myös maksussa olevat eläkkeet voisivat joustaa alaspäin.

Mallia hän ottaisi Ruotsista, missä eläkemaksut ovat selvästi Suomea pienemmät vaikka eläkkeet ovat samaa luokkaa. Jos taloudella ja eläkejärjestelmällä menee huonosti, sekä eläkkeitä että työikäisten eläkekertymiä leikataan. Vastaavasti kasvun aikana molempia korotetaan. Näin eläkejärjestelmän riskit jakautuvat tasaisemmin, vaikka kukin sukupolvi maksaa pääosin edeltäjiensä eläkkeet Ruotsissakin.

– Teen tässä palveluksen nuorille sukupolville, kun sanon tämän suoraan, Holmström sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.