Sisäministeri HS:ssa: Kunniaväkivaltaa ei hyväksytä Suomessa

Väkivalta ei ole missään muodossa hyväksyttävää Suomessa, eikä sitä voi perustella kulttuurilla tai millään muullakaan, sanoo sisäministeri Paula Risikko (kok.).

  • LKS 20170626 - Sisäministeri Paula Risikko keskusteli taustatilaisuudessa Helsingissä 20. kesäkuuta 2017 turvallisuusviranomaisten varautumisesta terrorismiin. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

    Paula Risikko.

    ()

– Rikos on aina rikos. Nyt meillä on myös oikeuskäytäntöä, joka antaa tähän liittyville yhteisöille signaalin, ettei kunniaan liittyvää väkivaltaa hyväksytä Suomessa, Paula Risikko sanoo Helsingin Sanomissa.

Kunniaan liittyvä väkivalta voi tarkoittaa perheen tai suvun jäsenten vapauden rajoittamista. Pahimmillaan se voi olla jatkuvaa pahoinpitelyä tai jopa uhrin tappamista tai sillä uhkailua.

Risikko viittaa hiljattaiseen oikeusprosessiin, jossa Korkein hallinto-oikeus otti tiukan kannan ns. kunniaväkivaltaan. Tapauksessa irakilainen mies päätettiin karkottaa Suomesta sen jälkeen, kun Helsingin hovioikeus oli viime vuonna tuominnut hänet ehdolliseen vankeuteen sisarensa pahoinpitelystä.

Karkotuspäätökseen riitti väkivaltaisuus, vaikka sisaren kunniamurhan valmistelusta ei saatu riittävää näyttöä.

– Tämä on selvä osoitus siitä, ettei tätäkään väkivaltaa hyväksytä meillä, Risikko sanoo.

Mannerheimin lastensuojeluliitto arvioi jo vuonna 2011 tuhansien maahanmuuttajatyttöjen elävän Suomessa fyysisen tai henkisen väkivallan alistamina.

– Tilanteen huolellinen selvittäminen on korostetusti yhteiskunnallinenkin intressi, jotta voisimme estää kulttuurin siirtymisen Suomeen, Risikko sanoo Helsingin Sanomille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.