"Krimin valtaus osoitti puolustusjärjestelmämme Akilleen kantapään"

Puolustusministeri Jussi Niinistön (uv.) mukaan puolustusvoimissa tehdään hartiavoimin töitä valmiuden parantamiseksi.

  • LKS 20150903 - Taistelupanssarivaunu Leopard Puolustusvoimien taistelunäytöksen kenraaliharjoituksessa Kokonaisuusturvallisuusmessujen ennakkoinfossa Tampereen messukeskuksessa 3. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Taistelupanssarivaunu Leopard Puolustusvoimien taistelunäytöksen kenraaliharjoituksessa.

    ()

Jussi Niinistö totesi Nurmijärven reserviläiset ry:n 60-vuotisjuhlassa lauantaina, että osaavaan reserviin ja aluepuolustukseen perustuva puolustusratkaisumme tuottaa Suomelle varteenotettavan kyvyn vastata perinteiseen sotilaalliseen uhkaan.

– Sen käyttöön saanti ei kuitenkaan ole yhtä nopeaa kuin jatkuvasti palveluksessa olevien ammattiarmeijoiden. Viimeistään Krimin valtaus osoitti sen, että liikekannallepanon hitaus on puolustusjärjestelmämme Akilleen kantapää, hän sanoi.

Puolustusministeri kertoi, että puolustusministeriössä ja puolustusvoimissa on sen vuoksi tehty töitä hartiavoimin valmiuden parantamiseksi. Ministerin pyynnöstä oikeuskansleri antoi tulkintansa mahdollisuudesta käyttää varusmiehiä maanpuolustustehtävissä, ja ensimmäiset valmiusyksiköt ovat jo toiminnassa.

Lisäksi vietiin läpi lakimuutos, joka mahdollistaa reserviläisten käskemisen kertausharjoituksiin välittömästi, ilman kolmen kuukauden ennakkovaroitusaikaa.

– Tämä tarkoittaa, että nyt valmiutta voidaan joustavasti säädellä käskemällä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman, että jouduttaisiin siirtymään poikkeusoloihin ja käskemään joukkoja ylimääräiseen palvelukseen saati toteuttamaan liikekannallepano, mitkä olisivat jo paljon järeämpiä toimia, Niinistö sanoi.

Hän myös kiitteli Suomen puolustusratkaisun jatkuvuutta.

– Jo yli vuosikymmenen ajan Venäjä on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa varsin perinteisin menetelmin, kun taas läntisessä maailmassa turvallisuusajattelu eteni pitkään täysin päinvastaista latua aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen saakka.

Jussi Niinistö totesi, että Suomessa maanpuolustukseen on aina suhtauduttu vakavasti.

– Olemme kaiken aikaa pitäneet kiinni puolustuksemme perusperiaatteista; yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan kattavasta aluepuolustuksesta. Puolustusvoimiemme tehtävissä kansallinen puolustus on kaiken aikaa säilynyt ykkösenä, ja sen pitää olla jatkossakin selkeä ykkönen. Suomen välillä jo vanhentuneiksi väitetyt puolustuksen kivijalat ovat yllättäen nousseet kovaan huutoon myös kansainvälisesti, hän sanoi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.