Kiira-rajuilmasta runsaasti aineellisia vahinkoja

Ilmatieteen laitoksen mukaan lauantainen ukkonen ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta sen osuminen tiheään asutulle alueelle sai aikaan runsaasti vahinkoja.

  • LKS 20170813 Mies kuvaa Kiira-rajuilman lauantai-iltana katkomia puita Kaisaniemen puistossa Helsingissä sunnuntaiaamuna 13. elokuuta 2017. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

    Kiira-rajuilman lauantai-iltana katkomia puita Kaisaniemen puistossa Helsingissä.

    ()

Lauantaina 12. elokuuta alkuillasta voimakas ukkosjärjestelmä saapui lounaasta etelärannikolle, josta se jatkoi matkaa illan aikana idemmäksi. Rajuilman kovimmat havaitut puuskat olivat noin 30 m/s Uudenmaan rannikolla.

Salamointi oli maan eteläosassa rajua. Suurin salamoinnin intensiteetti oli Uudenmaan itäosassa, jossa maasalamoita paikannettiin yli 80 sataa neliökilometriä kohden. Yhteensä Kiira-rajuilman maasalamoiden määrä oli noin 6300.

Rankkasateet aiheuttivat myös ongelmia, joskin ukkosjärjestelmän nopean liikkeen vuoksi sademäärät eivät yltäneet poikkeuksellisen suuriksi. Havaintoasemista suurimmat sademäärät mitattiin Kotkan Rankissa.

Rajuilma aiheutti noin tuhat tehtävää pelastuslaitoksille, runsaasti aineellisia vahinkoja ja lähes 50 000 asiakkaalta oli sähköt poikki.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.